Oud-medewerker DNB mogelijk toch uitgeleverd

India levert de oud-medewerker van De Nederlandsche Bank die 1,25 miljoen euro meenam uit een kluis mogelijk toch uit aan Nederland. Het land heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten het uitleveringsverzoek van Nederland te gaan beoordelen, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam vrijdag.

Door een verdrag uit 1898 is uitlevering mogelijk. Donderdag zei een woordvoerder van het OM echter nog dat India de voormalig medewerker niet wil uitleveren. Justitie zou al in januari vorig jaar om zijn uitlevering hebben gevraagd, maar nog geen positief antwoord hebben gehad.

De woordvoerder stelde dat uitlevering in dit geval lastig was, omdat het om een Indiaas staatsburger gaat en dat het aan de politiek is om de druk op India te verhogen. Donderdag zou het OM echter van het Ministerie van Veiligheid en Justitie hebben gehoord dat India het uitleveringsverzoek toch gaat beoordelen.

Het OM is van plan de rechtbank volgende week vrijdag te vragen de zaak tegen de oud-medewerker voor onbepaalde tijd aan te houden. Als de voormalig medewerker wordt uitgeleverd, dan kan de zaak tegen de verdachte in zijn aanwezigheid worden behandeld.

Na zijn geldroof in 2008 vluchtte de verdachte, Sanjay D., naar de Indiase hoofdstad New Delhi. De diefstal werd al snel nadat hij was gevlogen ontdekt, maar pas deze week naar buiten gebracht. D. zou in India een luxeleven leiden.