'Illegaal moet zelf betalen voor uitzetting'

Illegalen die weigeren te vertrekken moeten voortaan zelf betalen voor hun uitzetting. Dat staat in een voorstel van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken, schrijft De Telegraaf. De minister wil niet dat de overheid nog langer opdraait voor de hoge uitzettingskosten.

Het gaat om de kosten voor vliegtickets, identiteitspapieren en eventuele transportkosten van eigendommen in Nederland. De kosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro's per persoon, moeten nog voor vertrek via een civiele procedure worden verhaald.

Indien iemand niet kan betalen, wordt de rekening naar een werkgever of familielid gestuurd. Dat is het geval als de vertrekkende illegaal voor werk of gezinshereniging hierheen is gehaald.

Leers wil volgens de krant ook de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen versoberen. Zij mogen van de rechter niet worden uitgezet. Leers wil ze geen toelage meer geven en ze in speciale locaties in Katwijk, Gilze en Venlo onderbrengen.