ChristenUnie: gesprek met Abbas 'ontluisterend'

De buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer hebben donderdag gesproken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat vond plaats in het gebouw van de Eerste Kamer, waar de president met alle égards werd ontvangen. De antwoorden die Abbas gaf tijdens het besloten gesprek waren 'ontluisterend', twitterde Joël Voordewind (ChristenUnie) na afloop.

Voordewind heeft 'kritische vragen' gesteld over de twee gezichten van Abbas. In het manifest van Abbas' partij Fatah wordt nog steeds gesproken van vernietiging van de staat Israël. Dat hij streeft naar een tweestatenoplossing maar ook uit is op de vernietiging van Israël is 'schizofreen', aldus Voordewind.

Volgens het Kamerlid weigerde Abbas verder te erkennen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zes miljoen joden zijn vermoord. Ook zou Abbas geweld verheerlijken door pleinen naar zelfmoordterroristen te vernoemen. Wat Voordewind betreft kan de geldkraan voor de Palestijnse gebieden een stuk worden dichtgedraaid zolang Abbas dit blijft verkondigen.

Tijdens het besloten gesprek stelde Abbas zich volgens Harry van Bommel (SP) juist 'buitengewoon openhartig' op, zei de SP'er na afloop. "Hij heeft vragen beantwoord over haatzaaien, schoolboekjes en over namen van terroristen."

De Kamer had vooral vragen over het streven van Abbas naar de erkenning van de Palestijnse staat door de Verenigde Naties. Als de onderhandelingen met Israël niet worden hervat, stapt Abbas in september naar de VN om Palestina erkend te krijgen.

Han ten Broeke (VVD) wilde weten waarom Abbas hiermee lijkt af te zien van het streven naar een tweestatenoplossing. "Dat lijkt me geen bijdrage aan het vredesproces." CDA en ChristenUnie eisen dat de Palestijnse regering de staat Israël erkent.

Henk Jan Ormel (CDA) sprak na afloop van een 'open discussie'. Ten Broeke beaamde dit en zei dat hij scherpe vragen heeft kunnen stellen. "Niet alle antwoorden zijn even tevredenstellend, maar dat had ik ook niet verwacht."

Het gesprek met Abbas werd geboycot door de SGP en PVV. Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) vindt het onbegrijpelijk dat de 'Palestijnenleider' met alle égards wordt ontvangen. Behalve een gesprek met het parlement werd Abbas ook ontvangen door koningin Beatrix en spreekt hij met premier Mark Rutte (VVD).

"In vergelijking met Hamas lijkt hij gematigd, maar dat neemt niet weg dat hij de Holocaust bagatelliseert, pleinen vernoemt naar zelfmoordterroristen en de kinderen in 'zijn' staat opgroeien met schoolboeken waarin joden worden gedemoniseerd en Israël van de landkaart is geveegd", aldus Dijkgraaf.


ChristenUnie: gesprek met Abbas 'ontluisterend' (Foto: Novum)