Overvaller Brinks raakte gewond bij crash

Een van de overvallers van geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam blijkt gewond te zijn geraakt. Een van de twee vluchtauto's van de daders crashte op de A2. Bij het uitstappen moest de gewonde overvaller door zijn kompanen uit het wrak worden gehaald. Dat meldt de politie donderdag.

De gewonde overvaller kan zich in het zuiden van het land bij een ziekenhuis of arts gemeld hebben, vermoedt de politie, die ook Belgen die informatie hebben oproept zich te melden. De ernst van zijn verwondingen is niet bekend.

De overval in Amsterdam Zuidoost vond dinsdagnacht rond 03.00 uur plaats. Ze gebruikten automatische vuurwapens en schoten veelvuldig op agenten. De politie beantwoordde het vuur aanvankelijk, waarna de overvallers in twee voertuigen via de A2 richting Eindhoven vluchtten. Wat ze hebben buitgemaakt is onduidelijk.

Een voertuig knalde op de A2 bij Waardenburg op een vangrail, vermoedelijk nadat de bestuurder de macht over het stuur kwijtraakte. De overvallers kaapten vervolgens onder bedreiging van hun vuurwapens een auto. Ook hierbij werd geschoten. De verdachten vervolgden hun vlucht en wisten bij Eindhoven te ontkomen toen de politie de achtervolging staakte.

Eerder donderdag werd al bekend dat de politie onderzoekt of de overvallers deel uitmaken van de zogeheten Scarface-bende, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk door dezelfde overvallers werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg de naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was toen gekleed als de drugshandelaar Tony Montana in de film Scarface.