Bijna 2350 Nederlanders in buitenlandse cel

Het aantal Nederlanders in een buitenlandse cel bedraagt ongeveer 2350. De meesten, 1379, zitten wel in Europa in een cel. In totaal 73 procent zit vast wegens een drugsdelict, de rest onder meer wegens moord, diefstal, het plegen van geweld, zedendelicten en mensenhandel.

Dat staat in een rapportage die minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Rosenthal komt met het rapport tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Het is het eerste rapport over Nederlandse gedetineerden in het buitenland dat is opgesteld naar aanleiding van een motie van D66-Kamerlid Alexander Pechtold.

De cijfers stammen van 1 april. Toen waren er exact 2343 Nederlandse gedetineerden in het buitenland. Van hen hadden er 816 naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit.

Vierhonderd zaten vast in Duitsland, 291 in Spanje, 177 in Frankrijk, 111 in het Verenigd koninkrijk en 81 in België. Daarnaast bevond zich een groot aantal Nederlandse gedetineerden in Latijns-Amerikaanse landen, zoals Peru (118) en de Dominicaanse Republiek (137).

Volgens Rosenthal kan op enkele uitzonderingen na gesteld worden dat de omstandigheden in buitenlandse gevangenissen vaak slechter zijn dan in Nederlandse. Zo moet er geregeld een cel met meerdere gedetineerden worden gedeeld, zijn de sanitaire voorzieningen slecht en is het eten vaak eenzijdig en vitaminearm. In veel gevangenissen wordt daarnaast drugs verhandeld en gebruikt en komt criminaliteit voor.