Rechter krijgt boete voor schenden ambtsgeheim

Een rechter van de rechtbank in Zwolle moet een boete van 500 euro betalen voor het schenden van het ambtsgeheim. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. Een officier van justitie die samen met hem terechtstond is vrijgesproken.

De twee hebben vertrouwelijke gegevens doorgespeeld aan kennissen van de rechter, die zich grote zorgen maakten over de nieuwe vriend van hun 22-jarige dochter. Het betrof gegevens over het strafblad van deze man en informatie over een lopend strafrechtelijk onderzoek.

De zaak kwam naar buiten omdat de betreffende vriend beschikte over de inloggegevens van de computer van de ouders van de 22-jarige vrouw. Na het lezen van de e-mail met de informatie heeft hij de publiciteit gezocht en aangifte gedaan wegens smaad en schending van het ambtsgeheim.

De officier werd vrijgesproken, omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de officier wist dat de rechter de gegevens aan hem had gevraagd voor privégebruik. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een voorwaardelijke boete van 1000 euro geëist tegen zowel de rechter als de officier.

De rechtbank in Den Bosch rekent het de rechter zwaar aan dat hij als rechter misbruik heeft gemaakt van zijn positie.

Of de rechter zijn baan behoudt, is nog niet duidelijk. Een veroordeling kan een basis zijn voor ontslag, maar dat hoeft niet. De rechtbank Zwolle-Lelystad laat donderdag weten een tuchtrechtelijk onderzoek te zijn gestart. De president van de rechtbank bestudeert het proces-verbaal en gaat de rechter verhoren. Daarna beslist hij of hij ontslag eist bij de Hoge Raad.