Scarface-bende mogelijk achter overval Amsterdam

De politie onderzoekt of de bende die dinsdagnacht na een overval op een geldtransportbedrijf in Amsterdam Zuidoost en een lange achtervolging wist te ontkomen de zogeheten Scarface-bende is die al langer actief is in België. De Amsterdamse politie bevestigt dat er contact is met de Belgische politie.

Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam werd volgens een woordvoerder al een link gelegd met de Belgische bende. De politie neemt aan dat deze groep ook verantwoordelijk is voor de overval in Amsterdam.

De groep staat volgens RTL Nieuws in België bekend als de Scarface-bende. De overvallers kregen de naam toen ze werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was toen gekleed als de drugshandelaar Tony Montana in de film Scarface.

De bende kwam volgens RTL Nieuws begin dit jaar voor het eerst in beeld toen een exclusieve BMW M5 werd gestolen in het Belgische Zulte. De Volkswagen Golf waarmee ze waren gekomen, staken ze in brand. In de maanden daarna overviel de bende juweliers, een hotel en tankstations. Daarbij werd met een vuurwapen gedreigd, maar niet geschoten.

Bij de overval in Rotterdam werden twee medewerkers van een waardetransportbedrijf neergeschoten. Zij raakten ernstig gewond. Bij de overval in Amsterdam werd met automatische wapens op de politie geschoten, maar raakte niemand gewond. De overvallers bedreigden de politie op de A2 bij Eindhoven, waarop de achtervolging werd afgebroken.