Donner: definitie allochtoon niet oprekken

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) voelt er niets voor om ook derde generatie immigranten het etiket 'allochtoon' op te plakken. Dat bleek woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over zijn integratienota.

De bewindsman reageerde op een voorstel van PVV'er Joram van Klaveren. Die wees er op dat de derde generatie nog steeds oververtegenwoordigd is als het gaat om criminaliteit en schooluitval. Door hen te betitelen als autochtoon, zou er in de statistieken een scheef beeld ontstaan. Ook zou er geen inzicht meer te krijgen zijn in de voortgang van de integratie van de derde generatie, aldus de PVV'er.

Volgens Donner leidt het voorstel alleen maar tot meer verwarring. Het kabinet wil juist een eind maken aan het beleid dat is gebaseerd op herkomst, en iedereen gelijk behandelen. Daarnaast is de herkomst van deze groep nog steeds te achterhalen en te registreren. "Daarvoor hoef ik de definitie niet te veranderen", aldus de minister. Ook bij de andere partijen kon het voorstel van Van Klaveren op weinig bijval rekenen.

Tijdens het debat klonk verder forse kritiek van de oppositie op de integratievisie van het kabinet. Dat verklaarde de multiculturele samenleving failliet; daarvoor in de plaats komt een beleid waarbij de Nederlandse samenleving en de Nederlandse waarden meer centraal staan. Verder verwacht het kabinet meer initiatief van immigranten. Zij moeten bijvoorbeeld zelf hun inburgeringscursus gaan betalen.

Volgens GroenLinks, PvdA en GroenLinks neemt Donner echter geen afscheid van de multiculturele samenleving. De nadruk op eigen verantwoordelijkheid en pluriformiteit verschilt niet veel van wat Donners voorganger Ella Vogelaar betoogde, stelden zij. "Ik ben totaal in verwarring", zei Martijn van Dam (PvdA) aan het eind van het debat.

Volgens Donner vertelt hij wel degelijk een 'fundamenteel ander verhaal', dat meer is gericht op de autochtone Nederlanders. "Het grootste deel van Nederland bestaat uit mensen die hier al drie, vier generaties of langer wonen. Het is een eerste verantwoordelijkheid om te zorgen dat die zich ook thuis voelen." Ook is pluriformiteit iets 'fundamenteel anders' dan multiculturaliteit, aldus Donner.

Oppositiepartijen hekelden ook het gebrek aan maatregelen. Gerard Schouw (D66) omschreef de integratienota als een 'normatief essay'. "Het ontbreekt op elk punt aan afrekenbare doelstellingen", zei Tofik Dibi (GroenLinks). Volgens de bewindsman gaat het echter om een visie op integratie, geen plan van aanpak. De precieze uitwerking van concrete maatregelen, zoals het boerkaverbod, volgt later.