Teeven blij met Europees 'pedoakkoord'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is blij met het EU-akkoord waardoor seksuele uitbuiting van kinderen beter kan worden bestreden. De lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag afgesproken informatie te gaan uitwisselen over mensen die zijn veroordeeld voor kindermisbruik.

Nederland had naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. gepleit voor de informatieuitwisseling. De Letse M. was in Duitsland veroordeeld voor het bezit van kinderporno, maar dat was bij zijn werkgevers in de Amsterdamse kinderopvang niet bekend. Crèchepersoneel moet een Verklaring omtrent het Gedrag overleggen, maar veroordelingen in het buitenland worden daarvoor niet nagegaan.

"Het gaat erom te voorkomen dat iemand die is veroordeeld voor een zedenmisdrijf - vrijwillig of professioneel - met kinderen kan gaan werken", zegt Teeven. "Het is een belangrijk resultaat." Het Europees Parlement moet het voorstel nog wel aannemen.

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft woensdag besloten een Bureau Handhaving Kinderopvang op te richten, om de 'capaciteit, kennis en kunde van de stadsdelen' samen te brengen. De commissie-Gunning, die de zedenzaak onderzocht, had dit geadviseerd, omdat de controle te veel versnipperd en te 'kwetsbaar' is. Het college werkt verder aan het verstevigen van het toezichts- en handhavingsbeleid, wat de kwaliteit van de kinderdagverblijven moet verbeteren.