Examenfraude bij ROC in Alkmaar

Het ROC Horizon College in Alkmaar heeft fraude ontdekt bij examens in het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Ongeveer vierhonderd mensen die examen hadden gedaan op vmbo-, havo- of vwo- niveau krijgen voorlopig geen diploma. De school heeft de Inspectie van het Onderwijs ingelicht, laat een woordvoerder weten.

De fraude kwam vorige week aan het licht. Dinsdagavond heeft een 'crisisteam' van de onderwijsinstelling vierhonderd ouders en leerlingen gebeld om hen te vertellen dat de diploma-uitreikingen zijn uitgesteld. Die zouden donderdag en volgende week plaatsvinden.

Om wat voor fraude het gaat wil de zegsman niet kwijt, omdat dat het interne onderzoek zou 'vertroebelen'. Ook wil hij niet zeggen wat voor maatregelen er zijn getroffen. Hij hoopt dat er 'heel snel' duidelijkheid komt.

Het gaat om vierhonderd leerlingen vanaf 15 jaar die eindexamen hebben gedaan in een aantal vakken waarvoor ze eerder zijn gezakt. Een deel van hen is meerderjarig. "Wie geslaagd is krijgt een diploma", verzekert de woordvoerder. "Wie niets misdaan heeft, heeft niets te vrezen."

Het Horizon College laat in een verklaring weten de situatie 'ten zeerste' te betreuren. Het college neemt fraude hoog op en kondigt aan dat aangifte wordt gedaan als vaststaat dat fraude is gepleegd.