'Politie opgewacht en beschoten met mitrailleurs'

De overvallers die in de nacht van dinsdag op woensdag een geldtransportbedrijf in Amsterdam Zuidoost overvielen, hebben de politie opgewacht en beschoten met mitrailleurs. Na een wilde achtervolging over de A2 werd de politie bij Eindhoven opnieuw bedreigd met de automatische wapens. De agenten hebben de achtervolging toen gestaakt, zei een politiewoordvoerder op Radio 1.

De overvallers zitten inmiddels waarschijnlijk in het buitenland. Rond 03.00 uur bliezen ze de pui van het bedrijf op met explosieven. Toegesnelde agenten werden meteen onder vuur genomen. "Ik heb een van de beschoten politieauto's gezien en het mag een wonder heten dat er geen collega's gewond zijn geraakt", zei de woordvoerder.

De agenten hadden volgens hem geen kans om terug te schieten. Het kwam volgens hem vooral neer op wegduiken voor de kogelregen. De daders vluchtten in twee auto's. De politie achtervolgde hen. Bij Waardenburg crashte een voertuig van de daders.

Ze dwongen een automobilist met hun vuurwapens tot stoppen en vervolgden hun weg in zijn auto. Ook hierbij vielen geen gewonden. Bij Eindhoven werden de achtervolgende agenten opnieuw bedreigd. "Uiteindelijk gaat het leven toch boven alles, dus is de achtervolging toen gestaakt."

De politie doet er volgens de woordvoerder alles aan om de overvallers te pakken te krijgen. Daarom blijft de A2 bij knooppunt Deil lange tijd afgesloten voor forensisch onderzoek. De A2 richting Utrecht gaat volgens de Verkeersinformatiedienst pas om 09.00 uur open, de rijbaan richting Den Bosch pas rond 10.00 uur. Vanaf de A15 kan ook niet naar de A2 worden gereden. Op alternatieve routes staan inmiddels flinke files.