Eindhoven redt voetbalclub PSV

De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met een lening van 49 miljoen euro waarvan de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang gekocht kan worden. 29 van de 43 raadsleden stemden in met de plannen die de financiële positie van PSV moeten verbeteren.

Coalitiepartij GroenLinks en enkele leden van de PvdA en de VVD stemden tegen de plannen. "We gebruiken deze zakelijke en solide overeenkomst om PSV tot maatregelen en transparantie over het huishoudboekje te dwingen," zei PvdA-fractievoorzitter Mieke Verhees die de stem voor een stem tegen het moderne voetbal noemde.

PSV zal 44 miljoen euro direct krijgen en daarna over tien jaar verspreid nog eens vijf miljoen. De Eindhovense club zal per jaar 2,3 miljoen erfpacht aan de gemeente betalen. Door de betaling van dit bedrag over een periode van veertig jaar loopt de gemeente slechts een gering financieel risico, terwijl de financieringslasten voor PSV stevig verminderd zullen gaan worden. Doordat ook grote sponsoren zoals Philips meewerken kan de club op jaarbasis ongeveer vier miljoen euro besparen.

Daarnaast heeft PSV door het aantrekken van onder meer een nieuwe shirtsponsor de inkomsten vergroot, terwijl aan de uitgavenkant naast een herfinanciering ook gewerkt is om in de operationele kosten te snijden. Zo zal er in de salarissen van de selectie gesneden moeten gaan worden, terwijl ook bij het ondersteunend personeel klappen zullen gaan vallen.