Joodse organisaties teleurgesteld over slachtverbod

Joodse organisaties reageren teleurgesteld op het dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen verbod op onverdoofde rituele slacht. Ook de drie christelijke fracties in de Kamer betreuren het dat de initiatiefwet van de Partij voor de Dieren werd aangenomen.

Het verbod is voor het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, de Joodse Gemeente Amsterdam en het Centraal Joods Overleg 'onacceptabel', zo laten zij weten. Ze vinden het een 'inbreuk op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst'. De uitzondering op het verbod als wordt aangetoond dat slachtmethode geen extra dierenleed veroorzaakt stelt hen niet gerust. Onduidelijk is namelijk hoe dit moet worden vastgesteld.

De drie christelijke partijen, die tegen het verbod stemden, zijn ook teleurgesteld. Volgens CDA-Kamerlid Mirjam Sterk is 'de vrijheid van liberalen dus geen vrijheid voor minderheden'.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij spreekt van een 'triest moment'. Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob heeft de PVV, dat met uitzondering van Wim Kortenoeven voor het verbod stemde, 'het recht verspeeld om een beroep te doen op de joods-christelijke traditie van ons land'.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is dolblij met de brede steun die haar initiatiefwet kreeg. Een 'doorbraak van jewelste' noemt ze het op Twitter.