China houdt telling reuzenpanda's

Onlangs hield China een volkstelling om zijn 1,34 miljard inwoners in kaart te brengen. Nu is het de beurt aan de reuzenpanda's in het land. Eens in de tien jaar worden deze dieren in het wild geteld.

Meer dan 60 tellers zijn in een natuurreservaat in de zuidwestelijke provincie Sichuan opgeleid om uitwerpselen van reuzenpanda's op te sporen, meldde de krant China Daily. De drollen ondergaan vervolgens een DNA-analyse, die zoölogen in staat stelt individuele panda's te traceren en nauwkeurige inschattingen van de populatie te maken.

De telling moet ook meer inzicht bieden in de leefomstandigheden van de ernstig in hun bestaan bedreigde dieren, in de leeftijdsopbouw van populaties en in de veranderingen van hun leefomgeving. Bij de laatste telling werden 1596 in het wild levende reuzenpanda's geteld, waarvan 1206 in Sichuan.

Reuzenpanda's worden bedreigd door het verlies van hun leefomgeving, door stroperij en ten dele door hun eigen onvermogen. De dieren planten zich zeer langzaam voort. Vrouwtjes in het wild krijgen normaal gesproken eens in de twee à drie jaar een jong. In gevangenschap planten ze zich nog langzamer voort.


China telt reuzenpanda's