Theodor Holman wil San Fu Maltha kapotmaken

Theodor Holman heeft de oorlog verklaard aan filmproducent San Fu Maltha. In zijn column in Het Parool noemt de scenarioschrijver San Fu Maltha maandag een 'walgelijke filmproducent' en een 'rasoplichter'. Holman is boos, omdat de Nederlandse producent acteurs die met Theo van Gogh hebben samengewerkt boycot.

Fu Maltha, de producent van films als Zwartboek, Tirza en Oorlogswinter, zei in een interview met Volkskrant Magazine dat hij niet met acteurs als Katja Schuurman en Tara Elders wil werken omdat die 'nog steeds roepen dat Van Gogh de grootste, geweldigste en beste is'. De producent vindt dat onzin. Hij noemt de vermoorde filmmaker een 'zogenaamde voorvechter van de vrijheid van meningsuiting'.

Al in 2008 werd gesproken over de boycot van Fu Maltha. "Zoals ik heb begrepen zullen Maltha en consorten er alles aan doen om mijn carrière te dwarsbomen", zei acteur Thijs Römer toen in het tijdschrift Jan. Römer was bevriend met Van Gogh

Holman, die onder meer het scenario schreef van Van Goghs film Interview, zegt San Fu Maltha met rust te laten. In plaats daarvan onderneemt hij actie tegen alle acteurs die met hem samenwerken. "Binnenkort zal ik hiervoor een speciaal Facebook-account openen, waarop alles komt te staan van iedereen die voor San Fu Maltha werkt."

Holman belooft een grootse wraakactie op de producent. De producent werkt momenteel aan de oorlogsfilm Süskind met Jeroen Spitzenberger. "San Fu Maltha en ik zijn beiden van Indo-Chinese afkomst. Ik zal dan ook Chinese wraak op hem nemen. We komen beiden uit een militair geslacht en hij weet dat ik nergens voor zal terugdeinzen."

San Fu Maltha wil dinsdag niet reageren op de column.