Nederlander legt 480 kilometer af op paddleboard

De Nederlander Bart de Zwart is maandag na 480 kilometer op een paddleboard te hebben afgelegd aangekomen op het Hawaïaanse eiland Kauai. Hij was vijf dagen eerder vertrokken van het Grote Eiland.

"Ik heb niet eens pijn", zei De Zwart maandag vanuit een hotel. Afgezien van een aantal ontstoken blaren op zijn voeten zei De Zwart zich prima te voelen. "Dit is het zwaarste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan", zei hij. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar ik denk niet dat ik het nog een keer zou doen." Volgens De Zwart is de tocht vooral mentaal erg zwaar. "Het zwaarste deel was het overleven. Je bent vijf dagen en nachten nat."

Vijf dagen lang stond hij op zijn ruim vier meter lange board waarop water en gevriesdroogd eten waren vastgebonden. 's Nachts sliep hij op een luchtbed, maar door de hoge golven en de stevige wind belandde hij tijdens zijn slaap een aantal keer in het water.

De 41-jarige De Zwart, die sinds elf jaar op het eiland Maui woont waar hij een surfwinkel heeft, is naar eigen zeggen de eerste die de oversteek van het Grote Eiland naar Kauai heeft gemaakt op een paddleboard. Hij werd tot de tocht geïnspireerd door de oorspronkelijke inwoners van Hawaï die de oversteek vroeger in eenvoudige kano's maakten.