'Artsen moeten doelen vooraf kenbaar maken'

In de zorg zijn betere resultaten te behalen door het doel van de behandeling expliciet te formuleren. Zorgverzekeraars kunnen dan beter inkopen op bewezen kwaliteit en de zorgverlener betalen op basis van de behaalde resultaten. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een dinsdag aangeboden advies. 'Binnen drie weken weer aan het werk' kan zo'n behandeldoel zijn.

Behandeldoelen en de behaalde resultaten moeten onderdeel uitmaken van het medische dossier. Als dat op een standaardmanier gebeurt, kunnen de administratieve lasten volgens de RVZ omlaag. De raad baseert zich op ervaringen in het buitenland en proeven in Nederland.

De verschillen in kwaliteit tussen ziekenhuizen en zorgverleners zijn in Nederland onverklaarbaar groot, stelt de RVZ. Voor patiënten is onduidelijk waar ze een goede behandeling kunnen verwachten. Terwijl de kosten in de zorg sterk stijgen, neemt de gezondheid van Nederlanders niet navenant toe. In vergelijking met andere Europese landen blijft de groei in levensverwachting achter en is de sterfte rondom geboortes hoog.

"De gemiddelde kwaliteit van de zorg in Nederland is goed, maar kàn veel beter en dat moet ook", zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink. "Het mag geen toeval zijn dat je een goede of minder goede arts treft. En dat is het nu wel."

Bij de selectie en vaststelling van zogeheten kwaliteitsindicatoren ziet de raad een belangrijke rol weggelegd voor het Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg, dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil oprichten.