China laat opnieuw dissident vrij

De prominente Chinese dissident Hu Jia, die vastzat wegens opruiing, is zondag vrijgelaten. Hij heeft zijn celstraf van 3,5 jaar uitgezeten. Dat heeft zijn vrouw Zeng Jinyan bekendgemaakt. De vrijheid van Hu kan echter wel eens beperkt worden door voortdurende surveillances.

De 37-jarige Hu keerde zondagmorgen terug naar huis. "Veilig en heel blij. Moet nu een tijd op krachten komen", schreef Zeng in een bericht op Twitter.

Hu streed voor meer burgerlijke vrijheden voordat hij in 2008 achter de tralies verdween. Hij hield zich onder andere bezig met de rechten van aidspatiënten en wezen. Hu werd veroordeeld voor opruiing, omdat hij samen met een aantal buitenlanders van plan zou zijn geweest de Olympische Spelen, die in 2008 in Peking plaatsvonden, te verstoren.

De vrijlating van Hu komt op een moment dat de Chinese regering streng optreedt tegen dissidenten. Peking wil voorkomen dat China te maken krijgt met een protestbeweging zoals die in de Arabische wereld. Mogelijk krijgt Hu te maken met een vorm van huisarrest, hoewel dergelijke beperkingen verboden zijn in China.

De vrijlating van Hu komt enkele dagen nadat de Chinese kunstenaar Ai Weiwei op vrije voeten werd gesteld.

De afgelopen maanden hebben de Chinese autoriteiten honderden advocaten, activisten en andere intellectuelen ondervraagd, vastgehouden of huisarrest opgelegd. Sommigen zijn van de aardbodem verdwenen. Op het internet verschenen de afgelopen maanden oproepen tot protesten. Hoewel deze niet plaatsvonden, waren de oproepen tot demonstraties aanleiding voor Peking om een offensief tegen de dissidenten in te zetten.