'Enige Nederlandse koraal nagenoeg uitgestorven'

Het enige koraal dat in de Nederlandse kustwateren voorkomt is zo goed als uitgestorven. De koraalsoort met de naam Dodemansduim komt alleen nog voor op scheepswrakken en in de Klaverbank in de Noordzee, meldt de Stichting Anemoon zondag op natuurbericht.nl. Greenpeace dumpte maandag nog stenen om de Klaverbank te beschermen.

Het koraal is volgens Anemoon 'een van de vele goede redenen' om het gebied snel te beschermen. "We wachten nog steeds op de Nederlandse overheid om adequate maatregelen te nemen."

Anemoon is niet de enige organisatie die vindt dat de Klaverbank dringend bescherming nodig heeft. Greenpeace dumpte maandag houten zeepaarden op sokkels van natuursteen in het gebied om het kwetsbare leven op de zeebodem te beschermen tegen de sleepnetten van vissers.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) kondigde aan Greenpeace op te dragen de standbeelden te verwijderen. Anders zou de overheid de zware stenen zelf weghalen en de kosten verhalen op de natuurorganisatie.

Het koraal zonder kalkskelet kwam volgens Anemoon vroeger ook voor in het Veerse meer, het Grevelingenmeer, de Oosterschelde en de Zeeuwse Delta. Door de Deltawerken en het afsluiten van de meren is er nauwelijks nog getijdenbeweging en is het koraal daar uitgestorven. Het gele of witte koraal kan ongeveer 20 centimeter groot worden.