Twee nieuwe EHEC-besmettingen in Nederland

Het aantal EHEC-besmettingen in Nederland is opgelopen tot elf. Van twee nieuwe patiënten is bevestigd dat zij de bacterie onder de leden hebben, meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

De twee nieuw bevestigde EHEC-patiënten hebben last van klachten als diarree. Net als de negen patiënten van wie eerder al vast kwam te staan dat ze de bacterie te pakken hadden, raakten ook deze twee Nederlanders besmet in Duitsland.

Van de elf besmette Nederlanders kregen er vier te maken met nierfalen. De overige zeven hadden last van diarree. Vooralsnog zijn er geen Nederlanders overleden aan de gevolgen van een EHEC-besmetting.

De twee patiënten van wie deze week is vast komen te staan dat ze de EHEC-bacterie onder de leden hebben, raakten in mei al besmet. Het gaat dus niet om echt nieuwe gevallen. "De testresultaten waren gewoon nog niet binnen", aldus de woordvoerder.

In Nederland worden op dit moment geen patiënten meer onderzocht op een mogelijke EHEC-besmetting. "Net als in Duitsland is de ziekte in Nederland op zijn retour", aldus de zegsman.