Limburgs stel vast voor leveren fatale PMMA-pillen

Een 23-jarige man uit Sittard en zijn 19-jarige vriendin zijn maandag aangehouden op verdenking van het bezit van en de handel in met PMMA vervuilde pillen. De Limburger zou de potentieel dodelijke pillen ook hebben geleverd aan een in maart overleden vrouw. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht donderdag. Het onderzoek loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Op basis van een sectie, een radiologische scan en toxicologisch onderzoek is vastgesteld dat de 20-jarige vrouw uit Sittard in maart overleed aan een overdosis PMMA. Daarvoor was een even oude man uit Margraten overleden en eerder mannen van 29 jaar uit Geleen en Sittard.

De effecten van de drug PMMA worden veel later gevoeld dan bij xtc. Gebruikers die denken xtc te slikken, denken dat ze een pil hebben genomen met een lage dosis. Ze nemen er dan vaak nog een, waardoor ze te veel binnenkrijgen. Dat kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.

De Zuid-Limburgse politie begon een onderzoek met als hoofddoel zo veel mogelijk PMMA-pillen uit de markt te halen. Tijdens dat onderzoek werden meerdere verdachten aangehouden die pillen met de drug in bezit hadden. Het ging in alle gevallen om bruine of crèmekleurige pillen met een klavertje drie als logo.

De verdachte Sittarder was al eerder aangehouden, maar na onderzoek weer vrijgelaten. Tijdens het onderzoek rezen echter nieuwe verdenkingen tegen hem, zoals het opzettelijk te koop aanbieden van schadelijke spullen. Zijn woning is doorzocht, waarbij agenten een kleine hoeveelheid pillen met het genoemde logo aantroffen. De pillen worden onderzocht. Beide verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze mogen nog zeker twee weken worden vastgehouden.