'Steeds minder werk voor autoschadebedrijven'

Autoschadebedrijven hebben steeds minder te doen. Door veiligere wegen, slimmere wagens en zuinigere verzekeraars en leasemaatschappijen kloppen steeds minder autobezitters bij een garage aan voor schadeherstel. Dat stelt de brancheorganisatie voor autoschadeherstellers Focwa donderdag in De Telegraaf.

Het afgelopen jaar daalde zowel het aantal schademeldingen als het gemiddelde schadebedrag dat bij de herstelbedrijven binnenkwam opnieuw. De autorijder botste vorig jaar in totaal voor zo'n 990 miljoen euro aan schades bij elkaar. Een jaar eerder lag dat bedrag nog op 1033 miljoen.

Focwa stelt dat de branche de afgelopen jaren veel last heeft gehad van de toegenomen verkeersveiligheid. "De verbreding van rijkswegen, aanleg van rotondes en verlaging van maximumsnelheden spelen zeker een rol", zegt secretaris Karel Bukholczer.

Ook voortschrijdende autotechniek leidt volgens hem tot lege bruggen in de werkplaats. "Omdat steeds meer auto's parkeersensoren hebben, scheelt dat in de bumperschades." Bovendien zijn verzekeraars volgens hem minder happig om kleine schades te herstellen.

Van de 1800 schadeherstelbedrijven die begin 1999 actief waren, zijn er nog 1200 over. Focwa denkt dat de helft daarvan de totale schade in Nederland ook goed aan zouden kunnen.