Gewapende bewakers voor Emmense leeuwen

De drie leeuwen die donderdag voor het eerst samen in het buitenverblijf van Dierenpark Emmen te zien zijn, worden de eerste tijd in de gaten gehouden door bewakers met geladen geweren. Als de dieren weten te ontsnappen, worden ze in het uiterste geval doodgeschoten, meldt een woordvoerder van het park.

Volgens de woordvoerder gaat het om een standaardprocedure, die altijd in werking treedt als er 'iets bijzonders gebeurt met levensgevaarlijke dieren'. De kans dat de leeuwen weten te ontsnappen, is klein, zegt de woordvoerder. "Dan moeten ze over een hek weten te klimmen. Dat kan in theorie niet."

In de geweren van de bewakers zitten echter wel kogels. "Maar het is dus niet zo dat de bewakers daar rondlopen met continu een vinger aan de trekker. Ze zijn er voor in gevallen van nood en als het niet lukt de leeuwen te verdoven." Hoe lang de dieren door gewapende bewakers in de gaten worden gehouden, ligt volgens de zegsman aan hoe het donderdag gaat.

De leeuwen, twee vrouwtjes en een mannetje, zijn afkomstig uit het Franse Thoiry en Woburn Safari Park in Engeland. Ze arriveerden de afgelopen tijd in Emmen. Met de komst van de drie is de 'koning der dieren' na ongeveer veertig jaar afwezigheid terug in de Emmense dierentuin.