'Geen leefgeld? Dan piemelstraf'

Als een Iraanse vrouw geen geld van haar man krijgt om zichzelf in haar levensonderhoud te voorzien, mag zij hem straffen door geen seks met hem te hebben. Dit heeft het hoogste rechtsorgaan in het streng islamitische land besloten.

"Als de vrouw geen onderhoudsgeld krijgt, kan ze al haar wettelijke en religieuze plichten weigeren", zo besliste het Hoogegerechtshof. Iraanse vrouwen hebben niet alleen recht op alimentatie, de man moet ook dokken als zij daar tijdens het huwelijk om vraagt. Dit zogeheten leefgeld is variabel en wordt opgenomen in het huwelijkscontract.

Decennialang werd dit onderdeel van het huwelijkscontract beschouwd als een formaliteit, maar deze uitspraak werpt een heel ander licht op de zaak. Mannen moeten dankzij de nieuwe wet telkens in hun portemonnee graaien als vrouwlief zeurt om geld.

Als het huwelijk eenmaal op de klippen is gelopen, moet de arme man gewoon doorbetalen. Doet hij het niet, dan mag hij een poosje in een Iraanse cel bivakkeren. Vrouwen mogen echter niet zelf de scheidingspapieren aanvragen, tenzij haar man een junk is of een crimineel.