OM onderzoekt journalist wegens hack ov-chipkaart

Naar aanleiding van een aanklacht door Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de ov-chipkaart, is het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek gestart tegen journalist Brenno de Winter. De reporter vreest dat een rechtszaak hem in zijn werkzaamheden zal beknotten

De Winter kwam de afgelopen tijd vaak in het nieuws omdat was gebleken dat met apparatuur van 30 euro en vrij verkrijgbare software de ov-chipkaart eenvoudig te kraken is. Bovendien kwam naar voren dat verdachte transacties niet werden gedetecteerd. "De chipkaart is nog steeds een betaalmiddel, waarmee wel erg eenvoudig is te rommelen", stelt De Winter.

Brenno de Winter (bron: Wikipedia, foto: Sebastiaan ter Burg, licentie: CC BY-SA)De wet biedt journalisten ruimte om regels te overtreden, mits daar een zuiver journalistiek doel mee is gediend. Volgens De Winter kon de ov-chipkaart niet anders dan via de kraak worden onderzocht omdat TLS geen informatie over hun systeem wilde verstrekken. "Ik ben hoffelijk geweest door vooraf te waarschuwen en tijdens het onderzoek zelfs de Nederlandse Spoorwegen uit te nodigen mee te kijken", aldus de reporter.

De Winter wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die een verklaring heeft opgesteld welke bij het verhoor kan worden gevoegd. De journalist wordt woensdagmiddag verhoord. Hij maakt zich er kwaad over dat hij advocaatskosten zal moeten maken, en stelt dat de aanklacht door TLS verstikkend werkt op zijn journalistieke werkzaamheden.


De Winter in PowNews-items uit januari over de hack