Nepbrief Amsterdam kwam uit kraakbeweging

De nepbrief waarin controles op verborgen leegstand in Amsterdam worden aangekondigd is afkomstig van de kraakbeweging. De actie zorgde voor veel onrust in het stadsdeel Zuid, waar de brief vorige week werd verspreid. De dienst Wonen Zorg en Samenleven heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

In de brief, die voorzien is van het logo van de gemeente en nauwelijks van echt is te onderscheiden, worden huisbezoeken aangekondigd. Bewoners worden gewaarschuwd dat woonoppervlakte die niet efficiënt wordt gebruikt 'in het uiterste geval door de gemeente kan worden gevorderd'.

Meer dan honderd bezorgde ontvangers van de brief belden de gemeente op. Die adviseerde om niemand binnen te laten die zich naar aanleiding van de brief aan de deur meldt.

Wethouder Freek Ossel (PvdA) is opgelucht dat het om een ludieke actie gaat, maar kon niet lachen om de grap. "De gemeente wil ook een einde aan de leegstand. Maar de kraakbeweging ondermijnt op deze manier de aanpak hiervan. Als de gemeente nu per brief beleid aankondigt, zullen mensen dit ook in twijfel trekken", laat een woordvoerder van de wethouder weten.