Damschreeuwer niet meer in gevangenis

De man die de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vorig jaar verstoorde met een schreeuw is vrijgelaten. Dat zegt zijn advocaat Maarten Witlox tegen De Telegraaf.

De man werd in april aangehouden voor winkeldiefstal. Omdat hij veelpleger is, kon hij voor negentig dagen worden vastgezet. Hierdoor zat hij ook tijdens de dodenherdenking op 4 mei vast.

De man beweerde tegenover de lokale zender AT5 dat hij uit voorzorg was vastgezet. De politie ontkende dat, al zei een woordvoerder dat het goed uitkwam.

Voor de zogenoemde damschreeuwer stond volgende week woensdag een ISD-zitting gepland. Daarin zou worden bepaald of hij in een Inrichting voor Stelselmatige Daders wordt geplaatst. Hij zou dan twee jaar kunnen worden opgesloten. De maatregel is vooral bedoeld om drugsverslaafde veelplegers met begeleiding van hun problemen af te helpen.

Die zitting gaat volgens Witlox niet door. Hij zou het Openbaar Ministerie ervan hebben overtuigd dat zijn cliënt niet in zo'n inrichting thuishoort. De zaak wordt nu waarschijnlijk pas in september behandeld.

Vorig jaar verstoorde de cliënt van Witlox de dodenherdenking op de Dam met een luide schreeuw. Iemand anders riep 'bom', waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden.

De schreeuwer werd twee maanden vastgehouden omdat hij koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht. Het hof van Amsterdam oordeelde uiteindelijk dat hier geen bewijs voor is. De man werd in juni vorig jaar, kort na zijn vrijlating, ook al opgepakt toen hij probeerde het Nationaal Monument op de Dam te beplakken.