'Scholen moeten paracetamolgebruik remmen'

Nederlandse middelbare scholen moeten strenger worden bij het verstrekken van paracetamol aan scholieren. De regionale GGD's luiden de noodklok, schrijft het AD dinsdag. In Rotterdam, Drenthe, Groningen, Friesland en Utrecht zou inmiddels speciaal aandacht worden gegeven aan het probleem van paracetamol.

Vooral meisjes zijn volgens jeugdarts Ellen van Est van de GGD Rivierenland grootverbruikers van pijnstillers. "Ze willen slank blijven, komen vaak zonder ontbijt op school en vinden het 'not done' om in bijzijn van hun vriendinnen te eten of te drinken", zegt ze in de krant.

De meisjes zouden niet beseffen dat de hoofdpijn die ze vervolgens krijgen simpelweg komt doordat ze te weinig eten of drinken. Van Est wijst erop dat de school voor de leerlingen verantwoordelijk is en moet proberen hun leefstijl te verbeteren. "Ze moeten gewoon een boterham eten."

Scholen zouden de veelgebruikers moeten registreren. "Noteer hun namen en neem contact op met hun ouders en de schoolarts. Vaak is er meer aan de hand."

De conciërge weet volgens de kinderarts vaak precies welke leerlingen vaak om een paracetamol vragen, maar sommige leerlingen weten dat te omzeilen. Zo ontdekte een vmbo-school in Oudenbosch dat sommige leerlingen meerdere keren per dag bij verschillende medewerkers pijnstillers haalden.