SNV huurt 'spindoctor' in voor 75 mille

SNV heeft een communicatiebureau in de hand genomen dat dit jaar 75.000 euro ontvangt van de in opspraak geraakte ontwikkelingsorganisatie. Dit schrijft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) maandag in antwoord op Kamervragen.

PVV-Kamerlid Johan Driessen vindt dat het inhuren van adviesbureau Huijskens Communications door het op subsidies draaiende SNV geen pas geeft. Knapen laat weten dat het inhuren van externe bureaus ook niet zijn voorkeur heeft, maar ziet ook verzachtende omstandigheden. SNV kreeg de afgelopen maanden veel media-aandacht terwijl het zonder directievoorzitter en zonder voorzitter van de raad van bestuur zat, zo nuanceert hij.

SNV is de afgelopen tijd in opspraak wegens vriendjespolitiek, hoge salarissen voor de top en veronderstelde fraude. Directeur Dirk Elsen stapte in maart op, maar kreeg wel 135 duizend euro mee. De Kamer wil dat SNV voor dit bedrag gekort wordt, maar Knapen voelt daar niets voor, omdat dit ten koste van de armoedebestrijding zou gaan.

SNV Latijns-Amerika gunde in 2009 opdrachten aan familieleden en vrienden. De directeur van dat regiokantoor, Robert de Jongh, stapt binnenkort op, meldt Knapen. Of en hoeveel geld hij meekrijgt, is onbekend.

Lodewijk de Waal stapte in het voorjaar op als voorzitter van de raad van toezicht van SNV, dat jaarlijks 75 miljoen euro mag uitgeven. De organisatie maakte tot 2003 deel uit van het ministerie van Buitenlandse Zaken.