'Eurolanden vormen politieke unie'

EU-president Herman Van Rompuy heeft aangegeven de term Eurozone niet meer te willen gebruiken. De 17 landen die de euro gebruiken zijn volgens hem zogeheten 'Eurolanden' die naast één munt ook één politiek hebben.

Van Rompuy deed zijn uitspraken voor de Vlaamse omroep VRT, in een gesprek over de Griekse schuldencrisis. Daarbij zei hij ook dat Griekenland niet failliet zal gaan en evenmin uit de Eurozone zal stappen. Vervolgens stelde de EU-president dat 'Eurozone' eigenlijk geen juiste benaming is.

EU-president Herman van RompuyKritiek op het ontbreken van een politieke unie wordt al langer door economen geuit. Een gezamenlijke munt zou zonder een gezamenlijke politiek niet te handhaven zijn. Door de Griekse crisis is die kritiek actueel geworden. Vorig jaar bespraken de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy al maatregelen om via Europese begrotingsregels voor lidstaten, toekomstige crises te vermijden.

Volgens de Duitse en Franse regeringsleiders moet de EU zeggenschap krijgen over onder meer salaris- en pensioenbeleid van lidstaten. Dergelijke politieke macht vanuit Brussel moet naast het voorkomen van crises, er ook toe leiden dat de EU concurrerender wordt.

Vanuit de lidstaten is er nogal wat weerstand tegen een dergelijke rol van de EU. Naast een principe-akkoord is evenwel nog niets concreets afgesproken. Niettemin neemt EU-president Van Rompuy nu dus al een voorschot op veranderingen in die richting.