FC Utrecht laakt programma Eredivisie

Jan Willem van Dop, voorzitter van FC Utrecht, is niet te spreken over het voorlopige programma van de Eredivisie. Het feit dat de Domstedelingen in de komende competitie vrijwel geen thuiswedstrijden spelen op zondagmiddag 14.30 uur, is Van Dop een doorn in het oog.

"Zoals bijvoorbeeld PSV een voorkeur heeft voor het spelen op zaterdagavond, hadden wij, zoals we dat al sinds jaar en dag doen, vooraf een duidelijke voorkeur aangegeven voor het spelen van onze thuiswedstrijden op zondag half drie", zegt hij op de website van Utrecht. "Omdat we weten dat onze supporters ook het liefst FC Utrecht op dat tijdstip zien spelen. Maar wat zien we nu? Volgens het concept-programma spelen we slechts drie van de zeventien thuiswedstrijden op ons gewenste tijdstip. Ik heb de KNVB dus gevraagd een aantal zaterdagavondwedstrijden te verplaatsen naar de zondagmiddag."

De KNVB maakt het definitieve programma komende week bekend, maar de voetbalbond heeft in een eerste reactie aan Van Dop al laten weten, dat er weinig kans is dat zijn bezwaren worden gehonoreerd. "Het programma wordt samengesteld op basis van een veelheid aan sportieve, openbare orde en commerciële uitgangspunten", aldus de KNVB in een verklaring. "Hierbij zijn met name de belemmeringen vanuit de lokale autoriteiten en de verdeling van de wedstrijden volgens het televisiecontract de meest sturende factoren."

De voorzitter van FC Utrecht vindt deze argumenten onvoldoende om zijn bezwaren weg te nemen. "Als het programma zo blijft als het nu is, ga ik de lokale driehoek (burgemeester, politie en justitie, red.) adviseren volgend jaar op enkele uitzonderingen na geen toestemming te geven voor spelen op zaterdagavond. Maar dat scenario kan toch niet de bedoeling zijn?", aldus Van Dop, die 1 september aftreedt als preses van Utrecht.