Onvrede over schijntje KNVB WK-huldiging

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is ontevreden over de bijdrage van de KNVB aan de Oranje-huldiging na het WK.

De voetbalbond heeft slechts 100.000 euro meebetaald, terwijl het feest de stad bijna 2 miljoen heeft gekost. En daar zitten de kosten van de enorme politie-inzet nog niet eens bij. Aanvankelijk wilde de KNVB overigens maar 20.000 euro betalen. Er was een gesprek met burgemeester Van der Laan voor nodig om dat bedrag op te krikken naar een ton.

Raadsleden Laurens Ivens (SP), Marijke Shahsavari-Jansen (CDA) en Geke van Velzen (PvdA) willen nu dat de burgemeester nog een keer om de tafel gaat met de KNVB, om voor in de toekomst een andere regeling af te spreken. Ze worden daarin gesteund door GroenLinks en de VVD.

"5 procent KNVB en 95 procent Amsterdam, daar moet wat aan gebeuren", zo omschrijft GroenLinks-raadslid Evelien van Roemburg de huidige kostenverdeling. "Misschien dat het Rijk ook zou moeten meebetalen aan zo'n evenement." Ook de VVD laat bij monde van fractievoorzitter Robert Flos weten dat moet worden gekeken naar een betere verdeling.

Op de huldiging van Oranje na de verloren WK-finale kwamen vorig jaar zo'n 700.000 mensen af. Ondanks de torenhoge kosten zijn alle raadsleden het erover eens dat een dergelijk volksfeest ook in de toekomst in Amsterdam thuishoort.