Veel weerstand tegen gayprides Oost-Europa

In verschillende hoofdsteden in Oost-Europa zijn zaterdag gayprides gehouden. Honderden agenten zijn ingezet om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen, nadat extremistische groepen hadden gedreigd de optochten te verstoren.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia namen bijna duizend mensen deel aan de optocht. In de Kroatische hoofdstad Zagreb waren honderden mensen bijeengekomen voor de gaypride die voor de tiende keer werd georganiseerd. Ook Boedapest was het toneel van een gaypride.

In de door macho's gedomineerde maatschappijen in Oost-Europa hebben homoseksuelen te maken met veel vijandigheid. Er is fel verzet tegen de gayprides. In Kroatië werd vorige week een gaypride in de kuststad Split verstoord door duizenden extremisten. Ze gooiden met stenen, flessen en vuurwerk naar de deelnemers. De Kroatische regering heeft toegezegd dat alles in het werk wordt gesteld deelnemers aan de optocht in Zagreb te beschermen.

Vanwege geweldsincidenten bij eerdere gayprides in Sofia, heeft het gemeentebestuur van de stad besloten geen toestemming te verlenen voor een antihomodemonstratie, die tegelijkertijd met de gaypride had moeten plaatsvinden. Volgens de organisatie van de gaypride wordt op sociale netwerksites echter opgeroepen om de parade te verstoren.