Rabo: Einde aflossingsvrije hypotheek

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft niet enthousiast gereageerd op het voorstel van de Rabobank om de aflossingsvrije hypotheek en ook de overdrachtsbelasting af te schaffen. VEH-voorzitter Rob Mulder reageerde vrijdagavond in Nieuwsuur en meent dat door het plan de lasten voor de consument alleen maar zullen stijgen.

Volgens VEH wordt het voor consumenten alleen maar moeilijker om een lening te krijgen bij een bank als de annuïteitenhypotheek, de lening waarbij verplicht afgelost wordt, verplicht wordt gesteld. Verder heeft het plan van Rabobank grote gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

"Het is de bedoeling dat de hypotheek na 30 jaar is afgelost, dus jaarlijks heb je steeds minder schuld en dus minder hypotheekrenteaftrek. En de consument is daar momenteel al heel onzeker over"
, aldus Mulder.

Momenteel is de annuïteitenhypotheek niet populair. Consumenten kiezen liever voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek waarbij wordt uitgegaan van een stijging van de waarde van het huis in de loop van de tijd, zodat de nieuwe verkoopprijs hoger zal liggen dan de hypotheeksom. In de huidige voornemens willen banken dat men maximaal de helft van de hypotheeksom aflossingsvrij is.


Rabobank: Einde aan aflossingsvrije hypotheek