Broer gedode voetballer mag proces thuis afwachten

De 28-jarige voetballer die betrokken was bij het schietincident op de Amsterdamse Spiegelgracht waarbij een teamgenoot om het leven kwam, mag thuis zijn proces afwachten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald.

De amateurvoetballer vierde het kampioenschap met zijn team van de Amstelveense club Rkavic. Een agent schoot de 31-jarige broer van de verdachte dood toen hij werd belaagd door enkele teamleden. De politieman sprak hen aan omdat ze een fiets zouden hebben gestolen. Bij de schermutseling probeerde een van de teamleden mogelijk het pistool van de agent af te pakken.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de verdachte nog zeker dertig dagen langer werd vastgehouden en tekende beroep aan nadat de rechter dat had tegengehouden. Het hof is van mening dat er geen gevaar op herhaling is en de noodzaak om hem langer vast te houden in verband met het onderzoek niet nodig is. De man wordt verdacht van poging tot doodslag op de agent en openlijke geweldpleging.

Een 33-jarige andere verdachte werd al eerder op vrije voeten gesteld. Een ander 28-jarig teamlid dat bij het incident op 14 mei gewond raakte, zit nog wel vast. Hij is pas ontslagen uit het ziekenhuis. Maandag beslist de raadkamer of ook hij wordt vrijgelaten.