Recherche arresteert onderwereldbankiers

De nationale recherche heeft zeven mensen opgepakt die een bank runden voor de onderwereld. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld.

De 46-jarige hoofdverdachte, afkomstig uit Amsterdam, boekte in opdracht van 'tal van mensen' zwart geld over. Volgens het OM maakten de verdachten deel uit van een wereldwijd netwerk van ondergrondse bankiers en koeriers. Zij verzorgden grote transacties, vaak van meer dan een miljoen euro. De hoofdverdachte zou in Groot-Brittannië Britse ponden hebben gekocht van drugshandelaren.

Tijdens het onderzoek heeft de recherche herhaaldelijk grote hoeveelheden contant geld aangetroffen. Onder de achterbank van een auto trof de recherche 112.400 euro aan en onder een laag wasgoed in een plastic tas 321.300 euro. In een woning in Capelle aan den IJssel is meer dan een miljoen aan contanten gevonden.

Bij het illegaal bankieren maakte de hoofdverdachte vermoedelijk gebruik van een café en een pizza-afhaalcentrum in Amsterdam. Op zijn villa in Abcoude is beslag gelegd, net als op zijn tweede woning in Amsterdam.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze worden verdacht van witwassen en 'underground banking', meldt het OM. Naast de hoofdverdachte gaat het onder anderen om diens 41-jarige echtgenote. De verdachten komen uit Abcoude, Amsterdam en Rotterdam.


Recherche arresteert onderwereldbankiers (Foto: Novum)