Seoul weigert Noord-Koreanen terug te sturen

De Zuid-Koreaanse regering weigert de negen Noord-Koreanen die zaterdag haar territoriale wateren binnendobberden terug te sturen. Noord-Korea eist dat zij onmiddellijk worden overgedragen, maar volgens de regering in Seoul hebben ze alle negen verklaard te willen overlopen.

De regering in het noordelijke Pyongyang reageerde nog niet op het besluit, maar de belangrijkste staatskrant in het noorden riep Seoul vrijdag op de 'confrontatiekoers los te laten' voor die tot 'zelfvernietiging' zou leiden. Pyongyang waarschuwde eerder dat als Zuid-Korea niet toegeeft, dat negatieve gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen de beide buren.

De spanningen tussen de twee landen, formeel nog altijd in oorlog, zijn de laatste tijd weer opgelopen. Noord-Korea dreigde eerder deze maand zijn zuiderbuur aan te vallen nadat bekend was geworden dat Zuid-Koreaanse militairen foto's van Kim Jong Il en zijn familie als schietschijf gebruikten. Vrijdag verklaarde het regime in Pyongyang 'zich te ontdoen' van een kuuroord op noordelijk grondgebied dat door Zuid-Koreanen werd gedreven.

De Zuid-Koreanen, op hun beurt, beschuldigen hun noorderbuur van twee aanvallen die vorig jaar vijftig levens eisten. Seoul plaatste vervolgens vlakbij de gedemilitariseerde zone tussen de beide landen Amerikaanse raketten die Pyongyang binnen schootsafstand brengen, hoewel het leger dat ontkent.

De Verenigde Staten hebben vrijdag verklaard een nieuwe provocatie van Noord-Korea niet over hun kant te laten gaan. "We zullen dan met zwaardere multilaterale sancties antwoorden dan we deden na Noord-Koreaanse kernproeven in 2000."

Eerder dit jaar dreef een schip met 31 Noord-Koreanen de territoriale wateren van Zuid-Korea binnen. Vier van de opvarenden gaven toen aan niet terug te willen keren naar hun thuisland. Pyongyang was woedend en beschuldigde Zuid-Korea ervan de vier tegen hun wil vast te houden.


Seoul weigert Noord-Koreanen terug te sturen (Foto: Novum)