Papandreou blijft om uitweg te vinden

De Griekse premier George Papandreou heeft donderdag gezworen aan te blijven om Griekenland uit de financiële perikelen te leiden. Zijn streven blijft samenwerking met de oppositie om hervormingen door te voeren die door geldschieters worden geëist in ruil voor noodsteun.

Gesprekken met de conservatieve Nea Demokratia over een coalitieregering liepen woensdag stuk en binnen de fractie van zijn eigen socialistische Pasok-partij kreeg Papandreou te maken met een revolte tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen. De financiële markten werden zo onrustig van de voortdurende politieke crisis, dat Eurocommissaris voor economische en monetaire zaken Olli Rehn zich genoodzaakt voelde te verzekeren dat Athene genoeg noodkredieten zal krijgen om het deze zomer te kunnen uitzingen.

"Wij zullen zegevieren en zullen volharden. Wij hebben in het verleden als land financiële crises met succes doorstaan. Hoe moeilijk deze strijd ook is, wij kunnen er niet voor weg lopen", zei Papandreou, die eraan toevoegde dat hij geleerd heeft 'in mijn eentje te vechten'.

Papandreou erkende dat de regering 'feilen en zwakheden' heeft getoond, maar beloofde een nieuw, daadkrachtiger kabinet. Hij klaagde ook over de 'kakofonie' binnen de Europese Unie en zei dat er 'fouten, ja fouten' zijn gemaakt in de manier waarop de Griekse schuldencrisis binnen Europa is aangepakt.

De Griekse premier probeert een vijfjarenplan voor 28 miljard euro aan bezuinigingen erdoor te krijgen dat door buitenlandse geldverschaffers wordt verlangd. In de straten van Griekse steden wordt nu al fel tegen de nieuwe bezuinigingen en belastingen geprotesteerd.


Papandreou blijft om uitweg te vinden (Foto: Novum)