Turkije bereidt hulpactie voor Syriërs voor

Turkije heeft duizenden vluchtelingen uit het noorden van Syrië opgevangen, maar treft nu ook voorbereidingen om hulp te verlenen aan vluchtelingen die zich nog ophouden aan de Syrische kant van de grens. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu donderdag gezegd na een onderhoud met een gezant van het Syrische regime.

"Wij zullen humanitaire hulp verstrekken aan ongeveer tienduizend mensen die nog wachten aan de Syrische kant van de grens", zei Davutoglu. De vluchtelingen zullen worden voorzien van voedsel, water, medicijnen en andere hulpgoederen.

Turkije vangt al 8900 Syriërs op uit de provincie Idlib. Volgens Syrië is het inmiddels veilig en kunnen de vluchtelingen terugkeren naar de stad Jisr al-Shughour, maar er zijn weinig vluchtelingen die dat geloven. "Gelooft u dat? Ze zullen ons vermoorden", zei een vluchteling, die zich alleen als Ali bekend wilde maken.

Syrië ontkent dat er verdeeldheid is in het leger, na geruchten dat soennitische dienstplichtigen hebben geweigerd bevelen van alawitische officieren op te volgen om te schieten op betogers. Het Turkse persbureau Anatolia meldde dat woensdagavond een luitenant-kolonel en vier soldaten van het Syrische leger naar Turkije zijn gevlucht. Eerder waren er al ambtenaren, politieagenten en andere soldaten uitgeweken.

De Turkse minister Davutoglu zei na een onderhoud met de voormalige stafchef van het Syrische leger Hassan Turkmani dat Syrië een 'allesomvattend hervormingsproces voor democratisering' in gang moet zetten. Hij zei bij gevluchte Syriërs 'duidelijk angst in de ogen' te hebben gezien. "Wij menen dat de eis van hervormingen duidelijker aan de Syrische bevolking en de internationale gemeenschap moet worden overgebracht," zei Davutoglu.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken herhaalde donderdag zijn veroordeling van het 'stuitende' optreden van de Syrische regering. "De onderdrukking van de afgelopen weken gooit alleen maar olie op het vuur voor verandering", zei woordvoerster Victoria Nuland. Ze zei verder dat de VS de contacten met Syrische dissidenten binnen en buiten het land opvoeren, maar trad niet in detail.