Kruijswijk zegeviert in Zwitserland

Steven Kruijswijk heeft donderdag de zesde etappe van de Ronde van Zwisterland gewonnen. De 24-jarige Nuenenaar van Rabobank kwam solo boven in het Liechtensteinse Malbun. Op tien seconden kwam Levi Leipheimer als tweede aan, voor Damiano Cunego en Kruijswijks ploeggenoot Bauke Mollema. Cunego blijft de leider in het klassement.

De etappe werd opgeschrikt door een zware valpartij van Juan Mauricio Soler. Hij werd per helicopter naar het ziekenhuis afgevoerd waar een schedelbreuk werd geconstateerd. De koers werd hierdoor tijdelijk geneutraliseerd.

Op tien kilometer van de streep op de Triesenberg reed het trio Angel Madrazo Ruiz (Movistar), Sylvain Chavanel (Quickstep) en Insausti Izagirre (Euskaltel) in de kopgroep, terwijl er door de leiders jacht op hen werd gemaakt. Vijf kilometer later werd Izagirre als laatste ingerekend, waarna Cunego voor de aanval koos.

De Italiaan werd echter al weer snel bijgehaald, waarna Kruijswijk er vandoor ging. De Nederlander pakte al snel twintig seconden, terwijl achter hem Leipheimer en Cunego reden. Mollema reed er in een groepje achter. Kruijswijk werd niet meer achterhaald, waardoor hij de eerste profzege uit zijn loopbaan wist te boeken, voor Leipheimer die in de slotkilometer nog bij Cunego was weggereden. Mollema volgde op plaats vier, terwijl ook Laurens ten Dam bij de eerste vijftien boven was.