Meerderheid voor alternatief huurplan Donner

Het aangepaste plan van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) om de huren te verhogen kan op een Kamermeerderheid rekenen. Coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartij PVV schaarden zich achter het voorstel om de huur voor nieuwe huurders te verhogen in tien gebieden waar de woningen gemiddeld het duurste zijn.

Aanvankelijk wilde Donner in het hele land een huurverhoging van maximaal 120 euro per maand toestaan. Dit stuitte op weerstand bij onder meer het CDA en de PVV. Met het nieuwe plan kunnen de twee partijen wel leven. De tien regio's met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden liggen in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en het midden en oosten van Noord-Brabant.

De oppositie is minder te spreken over het voorstel, bleek donderdag bij het debat in de Tweede Kamer. PvdA'er Jacques Monasch klaagt dat 'incassobureau Donner' de huurder laat betalen, terwijl een brede visie op de woningmarkt uitblijft. Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil Donner van de tien regio's waar de huurverhoging wordt toegestaan 'een grote grachtengordel' maken.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven presenteerde een alternatief plan. Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en scheef wonen tegen te gaan, zouden huurders voordat ze een goedkope woning betrekken moeten beloven dat ze vertrekken als ze een duurder huis kunnen betalen. Donner zegde toe naar het plan te willen kijken.