Opstelten: wel animo voor animal cops

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) spreekt tegen dat er onder agenten weinig animo bestaat om zich te laten opleiden tot animal cop. Er bestaat wel degelijk enthousiasme onder de politiemensen, zei hij donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Opstelten reageerde op een onderzoek van oppositiepartij SP onder 425 agenten. Daaruit blijkt dat negen van de tien agenten helemaal niets zien in het plan van het kabinet om vijfhonderd agenten om te scholen tot dierenpolitie.

Dit jaar worden de eerste 125 animal cops opgeleid. Volgens Opstelten zijn er geen problemen om ze te werven. "Er is enthousiasme om het te doen." De aspirant-dierenagenten zijn 'gemotiveerd', zei de bewindsman. Het eerste deel van de 125 animal cops is geworven onder hondenbegeleiders, maar elke agent kan zich inschrijven voor de opleiding.

Het instellen van een dierenpolitie vloeit voort uit het regeerakkoord en was een wens van gedoogpartij PVV. De oppositie ziet nog steeds weinig in het plan, bleek tijdens het overleg. Zij vrezen vooral dat hiermee capaciteit verloren gaat waardoor zeden- en geweldszaken op de plank blijven liggen.


Opstelten: wel animo voor animal cops (Foto: Novum)