Homohuwelijk New York een stap dichterbij

Het lagerhuis van de staat New York, waar de Democratische Partij een meerderheid heeft, heeft woensdag met 80 stemmen voor en 63 tegen ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. Later deze week moet de Senaat van de staat zich over het wetsvoorstel buigen.

Het was de derde keer dat het lagerhuis stemde over het homohuwelijk. Een aantal Republikeinen en enkele Democraten hebben aangegeven religieuze bezwaren te hebben. "We veranderen het instituut van het huwelijk", aldus Republikein Nancy Calhoun. "Dit is een dag die mij bijblijft als de dag dat de staat New York en onze grondwet iets kwijt zijn geraakt."

"Als jij in een boek en een god wilt geloven, ga vooral je gang", zei Democraat Daniel O'Donnell, een van de indieners van het wetsvoorstel. "Maar val mij niet lastig met jouw boek."

Volgens een officieuze telling zijn in de 62-koppige Senaat, waar de Republikeinen een krappe meerderheid hebben, 31 senatoren voor het legaliseren van het homohuwelijk. Slechts één Democraat heeft aangegeven tegen het voorstel te zijn, en twee Republikeinen hebben nog geen beslissing genomen.

De Senaat en het lagerhuis van New York gaan maandag met reces.


Homohuwelijk New York een stap dichterbij (Foto: Novum)