ANWB: rijbewijskeuring snel naar 75 jaar

Mensen van 75 jaar en ouder moeten als het aan de ANWB ligt al vanaf 1 juli opnieuw worden gekeurd als ze hun rijbewijs verlengen. Dat is een jaar eerder dan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) voorstelt. Nu is de herkeuring nog verplicht voor 70-plussers.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt volgens de bond dat de verhoging geen wezenlijke effecten op de verkeersveiligheid heeft. Volgens de bond is hiermee de belangrijkste belemmering weggenomen en kan de verhoging zo snel mogelijk worden ingevoerd.

Veel oudere leden van de ANWB klagen over de lange en dure procedures als ze hun rijbewijs moeten verlengen. De verhoging van de keuringsleeftijd heeft volgens de bond allerlei voordelen, zoals minder eigen verklaringen en minder keuringen. De bond roept Schultz daarom op de maatregel te vervroegen.

De herinneringsbrief aan mensen die hun rijbewijs moeten verlengen wordt vanaf 1 september niet 18 maar 24 weken van tevoren verstuurd, om automobilisten meer tijd te geven. Dit gebeurt op aandringen van de ANWB. De Tweede Kamer praat woensdag over het rijbewijs.

Veilig Verkeer Nederland liet eerder weten dat de hogere keuringsleeftijd gepaard zou moeten gaan met een rijvaardigheidstest. "Het is toch een beetje raar dat je op je achttiende een rijbewijs kunt halen en dat er daarna nooit meer wordt gecontroleerd of je nog wel kunt rijden."