Kamer stemt nog niet in met steun Griekenland

De Tweede Kamer heeft dinsdag nog geen besluit genomen over het verlenen van extra financiële steun aan het noodlijdende Griekenland. Dat gebeurt pas als duidelijk is welke maatregelen moeten worden genomen, bleek dinsdag tijdens een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

"De Kamer krijgt de gelegenheid om een eventueel extra pakket te accorderen", zei hij. Onder meer de PvdA en het CDA hadden geëist dat de Kamer pas een oordeel zou vellen over het pakket aan maatregelen als de details bekend zijn. De Jager reist na het debat af naar Brussel om met zijn Europese collega's te overleggen.

Tijdens het debat bleek dat de SP, PVV en ChristenUnie zich verzetten tegen het verlenen van extra steun aan Griekenland. SP en ChristenUnie vinden dat de schulden moeten worden geherstructureerd, wat betekent dat een deel wordt kwijtgescholden. Gedoogpartij PVV vindt dat de Grieken uit de eurozone moeten stappen en de drachme weer moeten invoeren.

Regeringspartijen CDA, VVD en oppositiepartijen D66 en SGP steunden de koers die De Jager heeft ingezet, maar hadden nog wel een aantal vragen. De PvdA - nodig voor een meerderheid, omdat de PVV zich verzet tegen extra leningen - stelde ook een aantal eisen. Zo wilde financieel specialist Ronald Plasterk weten wat private partijen zoals banken en verzekeraars precies gaan bijdragen.

De Jager wil dat zij ook een 'substantiële' bijdrage leveren in de vorm van extra leningen of het verlengen van de looptijd van obligaties. Volgens de bewindsman kunnen private partijen met 'drang' hiertoe worden bewogen. Hij denkt aan een bijdrage van zeker twintig tot dertig procent van de nieuwe lening. "Onze inzet is nog meer."

De Jager heeft hierover een verschil van mening met afzwaaiend president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink. Als particuliere banken de buidel trekken voor Griekenland, zou dat geheel vrijwillig moeten gebeuren. Anders zit Europa volgens Wellink 'zwaar in de nesten'.