'Diefstal van ouderen niet onderzoeken, maar aanpakken'

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) is niet van plan om een onderzoek te laten uitvoeren naar diefstal uit verzorgingstehuizen door personeel. Dit maakt volgens haar deel uit van haar actieplan om misbruik en mishandeling van ouderen aan banden te leggen. "Ik ga dit niet onderzoeken, ik ga dit aanpakken", zei zij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Uit een reportage die Brandpunt zondag uitzond blijkt dat mensen in een verzorgingstehuis geregeld van horloges, ringen of andere waardevolle spullen worden beroofd. Officiële statistieken ontbreken echter, tot ongenoegen van een ruime Kamermeerderheid van PVV, CDA, PvdA, SP, D66 en ChristenUnie.

SP-Kamerlid Renske Leijten vroeg dinsdag aan de staatssecretaris om inzicht in de omvang van het probleem. Volgens Veldhuijzen van Zanten is het nu echter zaak om het probleem aan te pakken, in plaats van te onderzoeken hoe groot het is. Ze wees erop dat er een meldpunt is voor mishandeling van ouderen en er altijd aangifte moet worden gedaan als blijkt dat ouderen bestolen worden. Eind maart lanceerde de staatssecretaris het actieplan 'Ouderen in veilige handen'.