Obama: als ik Weiner was, trad ik af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de druk op Congreslid Anthony Weiner om op te stappen stevig opgevoerd. "Als ik in zijn schoenen stond, dan zou ik aftreden", zei Obama maandag in een interview tijdens de Today-show op tv-zender NBC.

Obama noemde het gedrag van Weiner, die vorige week bekende een foto van zijn kruis naar een studente te hebben gestuurd via Twitter, 'hoogst ongepast'. "Ik denk dat hij zichzelf schaamt. Hij heeft dat erkend. Hij heeft zijn vrouw en zijn familie in verlegenheid gebracht. Uiteindelijk moet er een beslissing worden genomen door hem en zijn achterban. Ik kan je zeggen dat als ik in zijn schoenen stond, ik zou aftreden", aldus Obama.

"Als je op een punt komt dat je, vanwege verscheidene persoonlijke afleidingen, niet meer zo efficiënt je werk kan doen als zou moeten op het moment dat mensen vrezen voor hun baan, hun hypotheken, het betalen van rekeningen, dan moet je eigenlijk aftreden", zei de president.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis, drong er maandag bij Weiner op aan 'hulp te zoeken zonder de lasten van het Congreslidmaatschap'. Ook mede-New Yorker en partijcoryfee Steve Israel heeft zich in dat koor gevoegd.


Obama: als ik Weiner was, trad ik af (Foto: Novum)