Strijd om Libische oliestad Zawiya

De strijdkrachten van de Libische oppositie zijn zaterdag in de westelijke stad Zawiya in gevecht geraakt met Libische regeringstroepen. Het zijn de eerste grootschalige gevechten in de havenstad sinds de troepen van kolonel Moammar Gadhafi de opstandelingen daar in maart wegvaagden.

Volgens een woordvoerder, Guma el-Gamaty, hebben de opstandelingen een groot deel van de westkant van de stad in handen. Een van de strijders van de opstandelingen meldde dat er ook werd gevochten in het centrum van Zawiya. "De strijders zijn terug in de stad", zei hij.

Libische militairen hebben, vermoedelijk als gevolg van de strijd in Zawiya, delen van een belangrijke kustweg richting de hoofdstad Tripoli afgesloten. Zawiya ligt op ongeveer 30 kilometer ten westen van Tripoli. De kustweg werd bewaakt door militairen en gewapende mannen. Sommige patrouilleerden langs de weg, anderen bemanden controleposten.

De kustweg die Libië met buurland Tunesië verbindt, is de levensader voor het Gadhafi-regime. Via de weg worden voedsel, brandstof en medicijnen voor de strijdkrachten aangevoerd. Dit is de enige manier om de militairen te bevoorraden, omdat er een zeeblokkade voor de kust van Libië is ingesteld. Bovendien geldt een no-flyzone boven het land, waardoor goederen niet per vliegtuig kunnen worden aangevoerd.