Stadsdeel doet aangifte van elektronische inbraak

Het Amsterdamse stadsdeel Oost heeft zaterdagmiddag aangifte gedaan van diefstal nadat vertrouwelijke documenten in handen waren gekomen van GeenStijl. De website publiceerde zaterdag enkele stukken en kondigde aan de komende dagen meer geheime informatie online te zetten.

GeenStijl kon bij de documenten komen met behulp van een toegangscode die ze in handen hadden gekregen. Volgens de website was de code doodeenvoudig.

De raadsstukken gaan onder meer over het muziekcentrum Muzyq. Het project kost zo veel geld dat de reserves van het stadsdeel tot onder de verplichte reservenorm slinken. Die moeten vervolgens weer worden aangevuld door nog meer te bezuinigen.

Het muziekcentrum heeft het Amsterdamse al zo'n 30 miljoen euro gekost. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik moest vorig jaar naar aanleiding van de kwestie aftreden. De PvdA-politica mocht overigens even later weer terugkeren op haar post.

Het stadsdeel zegt niet te weten hoe GeenStijl aan de toegangscode voor de interne bestuursinformatie is gekomen. Oost wil verder geen inhoudelijke mededelingen doen over de gelekte documenten.