Raadslid GroenLinks vaart mee naar Gaza

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali vaart eind deze maand mee in een hulpkonvooi naar de Gazastrook. Het kabinet riep eind april juist op niet mee te doen aan het konvooi.

Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict', schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer. Hij schreef niet te kunnen verhinderen dat Nederlandse schepen of opvarenden meedoen.

De vloot van tientallen schepen met deelnemers uit de hele wereld wil de Israëlische blokkade van Gaza doorbreken en hulpgoederen afleveren. In februari werd bekend dat een Nederlandse delegatie meevaart met de Freedom Flotilla 2. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.

"We zijn vreedzame mensen. Wij zijn niet tegen Israël of Palestina maar we zijn vóór internationale mensenrechten", benadrukt El Ouali. Het raadslid heeft vanwege de veiligheid wel getwijfeld of hij mee zou gaan. "Mijn vrouw is angstig dat Israël weer gewelddadig zal optreden."

Gaza is volgens El Ouali 'een openluchtgevangenis, waarin 1,6 miljoen mensen collectief gestraft worden en waar tachtig procent van de bevolking afhankelijk is van voedsel dat geleverd wordt door de Verenigde Naties en door hulporganisaties'.

De vloot is een initiatief van organisaties uit Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. Onder de opvarenden bevinden zich journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten.

Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de radicale Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook. Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar in internationale wateren aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden uit Turkije om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.


Raadslid GroenLinks vaart mee naar Gaza (Foto: Novum)